Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Wat verandert er op 1 februari ?

Horeca Vlaanderen heeft al aangekondigd dat de stijging van de bierprijs doorgerekend zal worden aan de klanten.Vanaf 1 februari wordt het leven weer een beetje duurder. Onder meer de tarieven van treinkaartjes en bier gaan omhoog. Een overzicht.

 

Op 1 februari stijgen de prijzen van de abonnementen, de standaardbiljetten en de seniorenbiljetten van de NMBS als gevolg van de jaarlijkse tariefaanpassing. Er wordt een gemiddelde prijsstijging doorgevoerd van 1,80 procent.

De abonnementen worden maximaal 1,32 procent duurder; het standaardbiljet gemiddeld 3,08 procent.

‘De prijs van lange afstanden stijgt verhoudingsgewijs minder dan die van de korte afstanden', luidt het. Zo wordt de minimumprijs (traject 3 km) 1,90 euro in plaats van 1,70 euro en de maximumprijs (traject 150 km) 20,70 euro in plaats van 20,10 euro. Het seniorenbiljet, voor een heen- en terugreis, zal 3 euro per rit kosten in tweede klasse, in plaats van 2,65 euro.

De Go Pass 1 wordt dan weer goedkoper en de prijzen van de Rail Pass, de Go Pass 10 en de Key Card blijven ongewijzigd.

Vroeger werden schoolabonnementen pas gratis vanaf het vierde kind. Daarnaast vervalt het prijsverschil tussen grote en kleine gezinnen.


BELGACOM EN TELENET VERHOGEN ENKELE TARIEVEN

Telecombedrijf Belgacom verhoogt vanaf 1 februari enkele tarieven, terwijl andere tarieven ongewijzigd blijven. Daarbij wordt de keuze voor ‘packs' aangemoedigd. Ook Telenet past enkele tarieven aan aan de inflatie.

De tarieven voor het mobiele aanbod en voor wie belt met ‘Happy Time' wijzigen niet. Dat geldt ook grotendeels voor de nieuwe packs waar Belgacom in april mee kwam.

Bij Telenet wordt een aantal vaste diensten, zoals breedbandinternet, vaste telefonie en bundels, vanaf 3 februari bijna 3 pct duurder. Ook de huur van de HD-digicorder wordt maandelijks 20 eurocent duurder. Onder meer de kabelabonnementen en mobiele telefonie blijven buiten schot.
 

BIER WORDT DUURDER
2 grote Belgische bierbrouwers, AB Inbev en Alken-Maes , verhogen allebei op 1 februari de bierprijs. Horeca-uitbaters en andere klanten van AB Inbev betalen vanaf 1 februari gemiddeld 2 cent meer per glas. Voor klanten van Alken Maes gaat de prijs per consumptie met 1,7 cent omhoog.

Voor de Leuvense brouwer is de stijging nodig om ‘de aanhoudende stijging van grondstof-, verpakkings- en energieprijzen, en loonkost te compenseren'. De prijsverhoging geldt voor de bieren van InBev Belgium - met als voornaamste merken Jupiler, Stella Artois, Hoegaarden, Leffe en Belle-Vue - en in België, verduidelijkte een woordvoerster.

Bij Alken-Maes zal een consumptie gemiddeld 1,7 cent duurder worden. De Limburgse brouwer verwijst daarvoor naar de hogere prijzen en kosten waarmee het al ‘geruime tijd geconfronteerd wordt. Het bedrijf denkt daarbij aan basisgrondstoffen zoals graan, maar ook verpakkingsmaterialen, de energieprijzen en ook de inflatie die de loonkost doet stijgen. Onder meer Cristal, Maes, Grimbergen en Affligem worden door Alken-Maes gebrouwen.

Het is aan de horeca-uitbaters en winkels zelf om uit te maken of ze de prijsstijging doorrekenen aan de klanten. Horeca Vlaanderen heeft al aangekondigd dat de stijging doorgerekend zal worden aan de klanten.

TRAJECTCONTROLE OP ALBERTKANAAL
Ook nieuw op 1 februari is de trajectcontrole op het Albertkanaal. Omdat sommige binnenschippers te snel varen, voert nv De Scheepvaart een snelheidsbeperking in. Op het Albertkanaal mag vanaf volgende maand dan nog maximaal 15 km/uur gevaren worden. De Scheepvaart zet op zes sluizen, in Genk, Diepenbeek, Hasselt, Kwaadmechelen, Olen en Wijnegem, trajectcontrole in om de snelheid te controleren.

Wie te snel vaart, krijgt geen boete, maar moet aan de sluis langer wachten. Na een aantal verwittigingen moet de kapitein het dubbele van de tijd die hij te snel gevaren heeft, wachten aan de sluis. Deze trajectcontrole is een primeur voor Vlaanderen.

Q AAN DE SLAG
Tot slot treedt Vincent Van Quickenborne (Open VLD) aan als burgemeester van Kortrijk. Hij werd voor een maand geschorst na een geschil over verkiezingsaffiches. Hij werd al die tijd vervangen door eerste schepen Rudolf Scherpereel (N-VA).

De Raad voor Verkiezingsbetwistingen schorste Vincent Van Quickenborne voor een maand, van 2 januari tot 2 februari, als gemeenteraadslid omdat hij te grote verkiezingsaffiches had geplakt nabij de stembureaus. Wie geschorst is als gemeenteraadslid kan in Vlaanderen ook geen burgemeester zijn.

Deel dit artikel